Logo Parochie

 

R.-K. Parochie
HH. Paulus en Ludger

Verbonden in Christus

H. Werenfridus | Zieuwent

FacebookTwitterGoogle Bookmarks

 

 


Berichtgeving omtrent corona

Met directe ingang maximaal 30 personen per viering.

Mondkapje dragen tijdens viering.

In een brief heeft het bisdom bovenstaande maatregelen bekend gemaakt, Naar aanleiding hiervan heeft het pastoresteam een brief opgesteld, zie hier de brief van het pastoresteam.

Aanmelden voor de vieringen blijft verplicht, dit kan digitaal, telefonisch of bij aanvang van de viering bij de kerkdeur.

Het heeft de voorkeur dat u zich voor de viering telefonisch of via de website aanmeldt om de doorstroom te bevorderen bij het begin van de viering.

Klik hier voor verdere informatie over het aanmelden.

“Boekje open” over interieur St. Werenfriduskerk Zieuwent

Deze “Kathedraal van de Achterhoek”, zoals inwoners van Zieuwent hun kerk graag noemen, is in de loop der jaren op allerlei manieren bejubeld en lof toe gezongen. Begrijpelijk want wie Zieuwent nadert, ziet al op flinke afstand de hoge toren boven het landschap uitstijgen. Wie dichterbij komt ziet hoe de architect alles tot in detail heeft gedaan om dit bouwwerk een indrukwekkend gotisch exterieur te geven. Wie vervolgens de moeite neemt om de kerk binnen te gaan zal ook daar een gotische sfeer ervaren die helemaal past bij het exterieur.

 

Pagina 1 boek Bennie VenderboschKlik op de afbeelding om het boek te openen

 

Over dit interieur gaan we voor u een boekje open doen.

Dit boek is ontstaan naar een idee van de heer Bennie Venderbosch. Bennie heeft van jongs af aan interesse gehad in kunst en cultuur, kan goed tekenen en is kalligraaf. Vanuit deze achtergrond heeft hij zich verdiept in de culturele betekenis dit bijzondere bouwwerk van architect J. Boerbooms* . De tekst, door Bennie zelf gekalligrafeerd en met tekeningen geïllustreerd, ademt zijn bewondering voor architect, kunstenaars en inwoners van  Zieuwent voor hun bijdrage aan het ontstaan van dit neogotisch bouwwerk uit 1899.

Het originele exemplaar is in 1984 aangeboden aan pastoor van den Hengel ter gelegenheid van zijn 12½ -jarig pastoraat te Zieuwent. 8 maart 2020 krijgt het een ereplaats in de St. Werenfriduskerk.

 

* Leven en werk van Johannes Wilhelmus Boerbooms (Arnhem, 7 november 1849 - Scheveningen, 8 juli 1899).

Boerbooms was een Nederlands architect die vooral bekend werd door een aantal katholieke kerken in neogotische stijl.

Hij was een leerling van P.J.H. Cuypers, voor wie hij opzichter was bij de bouw van diens kerk in Brussel. In zijn eigen werk vertoonde hij echter meer verwantschap met het werk van Alfred Tepe en het St. Bernulphusgilde door een sterke invloed van de late Nederrijnse gotiek.

Vanaf 1894 restaureerde hij het koor van de Sint-Eusebiuskerk in zijn geboortestad Arnhem.

Van de hand van Boerbooms zijn zes kerken bekend, waarvan de Sint-Werenfriduskerk in Zieuwent (voltooid in 1899) als zijn beste werk wordt beschouwd. Andere bekende werken zijn de Mariakerk in Apeldoorn, die wegens Boerbooms' vroege overlijden werd voltooid door Jos.Th.J.Cuypers en Jan Stuyt, de O.L. Vrouw Visitatie in Velp en de Sint-Willibrordus in Vilsteren. Voor de Sint-Martinusparochie te Sneek, de geboortestad van zijn vrouw, ontwierp Boerbooms een kerkhofkapel. Sinds de restauratie in 1995 herbergt deze kapel enkele glas-in-loodramen uit de gesloten Sint Martinuskerk te Foxham. Verder ontwierp Boerbooms enkele scholen en het Elisabeths Gasthuis in Arnhem. Bij dit laatste gebouw paste hij de neorenaissance-stijl toe.

Pastorale noodwacht
Parochie HH. Paulus en Ludger
06-190 17 292

Agenda

Geen evenementen