Dat de H.-Werenfridus een baken in het Achterhoekse land staat kan niemand ontgaan. Dat het gebouw van buiten en van binnen indrukwekkend is, staat ook buiten kijf. De inwoners van Zieuwent zijn, terecht, trots op de kerk, gebouwd door vele van hun voorouders. Deze zomer was onze Werenfridus de rode draad van de Zieuwentse editie bij “Zomer in Gelderland” van Omroep Gelderland.

Nu is de kerk maandag 17 december het decor van het sfeervolle kerstconcert, dat de Gelderse omroep op gaat nemen.  Hierbij bent u als publiek van harte welkom. Laat u  onderdompelen in de muzikale klanken van koren en solisten en geniet daarbij van het prachtige interieur van de Sint Werenfridus. Voor meer informatie: houdt de websites van www.Sintludgernu.nl  en van Omroep Gelderland in de gaten. Ook in de plaatselijke Kerkklok vindt u meer bijzonderheden.

Beste medeparochianen,

Nu de wintertijd weer nadert en het steeds vroeger donker wordt, verandert voor de komende maanden het tijdstip van de vieringen in de pastorie kapel. I.p.v. woensdagavond 19.30 u wordt dit in de wintermaanden woensdagmorgen 9.30 u. Per november gaat deze nieuwe tijd in.

Zoals u gewend bent, wordt er na de viering natuurlijk koffie gedronken! Wanneer het s’ avonds wat langer licht is, gaat de viering weer op de woensdagavond plaatsvinden. Hier wordt u via de Kerkklok tijdig van op de hoogte gesteld.

Met vriendelijke groet. De pastoraatgroep.

Winnaars met hun postersDinsdagmiddag half 3 op de Markt in Lichtenvoorde: drie supertrotse kinderen uit Zieuwent laten hun posterontwerpen zien voor het raam van de VVV. Trots èn blij met de uitslag van de jury. Zij hebben meegedaan aan de ontwerpwedstrijd, nadat ze met hun klas een rondleiding en speurtocht gehad hebben door de H.Werenfriduskerk. Uit maar liefst 28 inzendingen uit groep 5 en 6  van de St. Jozefschool uit Zieuwent heeft de jury allermooiste gekozen:  het kleurige en opvallende ecolineschilderij van Esri Eekelder, een èchte blikvanger. Het hangt gedrukt en in groot formaat in het 'billboard' bij de VVV, maar je kunt het overal in de Achterhoek tegenkomen, in Zieuwent en van Groenlo tot Ruurlo.

Het origineel hangt nog de hele maand juni in de H. Werenfriduskerk, samen met alle  andere creatieve inzendingen. Deze tentoonstelling is zeker de moeite waard.
De heren Rein Domhof (staand) en Jan Stortelder hebben van de jury een eervolle vermelding gekregen. Ook hun werk is van hoog niveau en erg origineel. Daarnaast krijgen ze alledrie nog een mooie oorkonde, gekalligrafeerd door de voorzitter van de jury, meneer Bennie Venderbosch.
Eind juni mogen Esri en haar hele familie op zondagmorgen mee de kerktoren in, wanneer het uurwerk, zoals elke week weer, moet worden opgewonden. En natuurlijk gaan dan ook even de luiken open voor een prachtig uitzicht over Zieuwent.

 

Rein en Jan krijgen een enveloppe met een brief van Bennie Venderbosch, Esri heeft deze al eerder gekregen.

 

 

Esri, Rein en Jan tonen de poster van de winnares, Esri, op A0 formaat.

 

Gedicht Riek Grotenhuis

We moeten God dankbaar zijn
Dat we hier mogen wonen
En op deze bijzondere dag
Hier samen kunnen komen

Riek GrotenhuisWij zijn hier naar toe gekomen
Om onze vrijheid te gedenken
En op deze bijzondere dag
Hieraan aandacht te kunnen schenken

Ik was net tien jaar oud
Duitsland viel ons land toen in
Dat was voor ons Nederland
Van de oorlog het begin

Nederland moest al gauw
Zich aan de Duitsers overgeven
En ook een soldaat uit Zieuwent
Heeft daarbij zijn leven moeten geven

Maar Engeland kwam helpen
Vliegtuigen kwamen met de bom
Even Duitsland bombarderen
En dan naar huis weerom

Dit was niet ene keer
Maar meer avonden in de week
En dat lawaai dan in de lucht
Het was niet waar je naar uitkeek

Maar wij als kinderen, weer uit bed
Want de ouders waren bang
Allemaal de kleren weer aan, en wachten
Gelukkig, het duurde niet zo lang

Toch één keer waren ze angstig
Een vliegtuig in de lucht in brand
Het kwam gelukkig niet op school of huis
Maar bij Tillas op het land

Er is nog veel meer te vertellen
Maar we kunnen niet bij alles stil blijven staan
Laten we dankbaar zijn hier te wonen
En onze weg te kunnen gaan

Maar toch moeten we nog even denken
Aan de landen waar het nog oorlog is
En uit elkaar worden gedreven
Dat is toch een groot gemis

Vele mensen op de wereld
Zitten in hoge nood
Ze kunnen nergens meer naar toe
En wachten op de dood

Laten wíj dan voor hen bidden
Voor een beter leven
En als God aan hen dan dan ook
Een goede toekomst zal geven

mei 2018   Riek Grotenhuis

Nederland herdenkt en viert op 5 mei dat wij allen in een vrij land wonen.
Rond middernacht vertrok vanuit Wageningen een grote groep estafettelopers.
Zij brachten met hun fakkels het bevrijdingsvuur naar alle windstreken, ook naar de Achterhoek. Dit jaar voerde de route natuurlijk door Zieuwent.
Tijdens het luide en feestelijke gebeier van de klokken kwamen de lopers, allen uit onze eigen regio, de H.-Werenfridus binnen. Er klonk een hartelijk applaus van alle aanwezigen, jong en oud.

Lopers komen kerk binnen


Enkele sprekers, het ontsteken van het bevrijdingsvuur door Henry Waalderbos, het speciaal opgerichte 'Oost-Gelre 5 mei vrijdingsorkest' dat het Wilhelmus begeleidde en voor een sfeervolle muzikale omlijsting zorgde, al met al was dit eerste deel van de  herdenking zeker geslaagd.

Aansteken fakkel


Onder de klanken van het 'We'll meet again' van Vera Lynn vertrokken de lopers naar hun volgende bestemming op de route en volgde het tweede deel van het programma in het gedenkpark. Er werden bloemen gelegd bij het oorlogsmonument, velen ook hadden een bloem uit eigen tuin meegenomen
.

Bloemen leggen


Onder een stralend meizonnetje werd een kort woord gesproken, een prachtig gedicht van en door Riek Grotenhuis voorgelezen, zie boven, en een toepasselijk lied gezongen door het koor en de aanwezigen. Zo kreeg de Zieuwentse 5 mei viering in 2018 een bijzonder tintje, dat menigeen zeer gewaardeerd heeft.

Bevrijdingsvlagf


Klik hier als u meer foto's wilt zien

Op 24 april heeft groep 6 van de St Jozefschool een bezoek gebracht aan de kerk. Ze kregen daar een rondleiding met daarbij een boekje met uitleg en vragen. Twee kinderen hebben hierover een verslag geschreven met daarbij een aantal foto's.

Het bezoek aan de Zieuwentse kerk

Dinsdag 24 april 2018. Het was 12:00 meester Vincent was in de klas.

We moesten onze jassen aanhouden. We moesten twee aan twee naar de kerk lopen. Ik had er best veel zin in.

Eerst stonden we voor de kerk : we mochten raden hoe hoog die was. 75 meter! De engelen waren ook heel mooi die waren wel vernieuwd, de echte stonden binnen. Daarna gingen we naar het orgel. Een mevrouw speelde hoge en lage tonen voor ons. We mochten ook een soort van in het orgel. Dat was echt heel leuk. We kregen ook een boekje dat was een soort speurtocht. Toen werden we in twee groepen gedeeld.

We konden via het orgel heel mooi kijken naar de kerk, want we zaten op een soort balkon. We gingen ook naar een waterbak waar vroeger de baby’s in gedoopt werden. Nu gebeurt dat ergens anders in de kerk.

Overal was versierd: op het plafond, de muren, overal geverfde kunstwerken. Op de zijkanten van de kerk was het verhaal van Jezus geschilderd.

De ramen hadden zeker mooie plaatjes. Sommige hadden ook een waar verhaal.

We mochten in de hokjes kijken, waar je vergeven werd maar in een stond een hele grote stofzuiger.

We mochten ook naar de kleding kijken van de priester. Wit: feestkleding en als er iemand was overleden: paars.

We hadden de kast waar allen kaarsen stonden gezien. Er was ook een doos paaskaarsen en grote kandelaren waar kaarsen in konden. Het rook in dat kamertje heel erg naar verbrande kaars. Toen kregen we wat lekkers en een plastic bekertje met ranja.

De foto’s en het verslag zijn gemaakt door: Karlijn Elize Waalderbos 
10 jaar zit in groep 6 Sint-Jozefschool Zieuwent.

 

 

   Het kerkbezoek van groep 6!  

24 april 2018 is groep 6 van de Sint-Jozefschool in Zieuwent op bezoek geweest bij de kerk. We vonden het heel leuk. We deden een speurtocht in de kerk en hebben een rondleiding gehad. We zijn bij de pastorie geweest, hebben het verhaal van Tonnie in Duitsland gehoord en we mochten zelfs in het orgel! We splitsten ons in het begin op in 2 groepen. De ene groep ging naar de pastorie, terwijl wij in de kerk een rondleiding kregen. Na ongeveer een uur draaiden we de rollen om.

Jan Stortelder uit groep 6

 

Pastorale noodwacht: 06-190 17 292
Parochie Sint Ludger

Vieringen

November 2018
M D W D V Z Z
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30