Berichtgeving omtrent corona

Met directe ingang maximaal 30 personen per viering.

Mondkapje dragen tijdens viering.

In een brief heeft het bisdom bovenstaande maatregelen bekend gemaakt, Naar aanleiding hiervan heeft het pastoresteam een brief opgesteld, zie hier de brief van het pastoresteam.

Aanmelden voor de vieringen blijft verplicht, dit kan digitaal, telefonisch of bij aanvang van de viering bij de kerkdeur.

Het heeft de voorkeur dat u zich voor de viering telefonisch of via de website aanmeldt om de doorstroom te bevorderen bij het begin van de viering.

Klik hier voor verdere informatie over het aanmelden.

Is vrijwillig                    
maar niet verblijvend
maar niet gebonden
Is onbetaalbaar
maar niet te koop
Is positief denken
is positief doen
Met als enige doel
voor jezelf en een ander
een goed gevoel

Tijdens de jaarvergadering werd ik verrast door Angelo Ribbers.
Of Hemmy na voren om de mooie paaskaars in ontvangst te nemen.
Als blijk van waardering voor de vele jaren dat hij zich in zet voor eerst "de schakel"later sintludgernu en natuurlijk
de prachtige website van sintludgernu
De paaskaars heeft nu een mooi plekje gekregen in de woonkamer, waar we geregeld hem laten branden bij
speciale momenten.
Mag zeker trots zijn op de paaskaars immers, er zullen niet veel meer volgen als over een tijdje helaas vele kerken de deuren gaan sluiten.
Des te meer trots op wat ik heb mogen ontvangen.

Vragender Bedankt

 

Het is alweer een jaar geleden dat een aantal geloofsgemeenschappen de pijnlijke boodschap te horen kregen dat de plaatselijke kerk maximaal nog tot 1 januari 2026 open kan blijven. Door het afnemende kerkbezoek, vrijwilligers die moeilijk te vinden zijn en de afnemende financiële middelen is dit niet te voorkomen en was dit te voorzien. Ook onze kerk in Vragender behoort hiertoe.

In de jaarvergadering van afgelopen maart hebben we daar met de parochianen uit ons dorp over gesproken en aangegeven dat mensen met een plan voor herbestemming zich konden melden bij het bestuur van onze parochie St. Ludger. Hierbij hebben we aangegeven dat plaatselijke initiatieven voor gaan op overige plannen.

Om te weten over welke waarde we spreken van de gebouwen is er in de tussentijd een taxatie van de gebouwen geweest.

We kunnen u nu melden dat er zich 5 gegadigden hebben gemeld bij het parochiebestuur. De beheercommissie heeft met deze vijf partijen een oriënterend gesprek gehad, om te horen wat de plannen zijn.

Er is gevraagd aan de partijen om een financiële onderbouwing te maken van de aankoop en exploitatie voor de komende 5 jaar. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat het uiteindelijke plan dat er komt te liggen ook op de langere termijn haalbaar is.

Ook is er nog een verzoek binnen gekomen om te kijken of, afhankelijk van de binnenkomende plannen voor herbestemming, een klein gedeelte van de kerk open kan blijven om bijv. een kaarsje op te steken, of om nog wat van onze kerkschatten ten toon te stellen. Als beheercommissie staan we hier positief tegenover en dit verzoek zal meegenomen worden in de plannen die worden ontwikkeld.

In overleg met het parochiebestuur zullen verdere stappen worden gezet en we hopen dat het uiteindelijk tot een goed resultaat zal leiden.

 

Mede namens de beheercommissie, hoop ik dat iedereen met vertrouwen naar de toekomst blijft kijken, en we wensen u allen gezegende kerstdagen en een zalig nieuwjaar.

 


Steeds vaker komt de vraag vanuit de gemeenschap: “wordt de kerk per 1 januari
2020 gesloten?”Het huidige pastorale team is in twee jaar
tijd fors gekrompen. Het is voor het pastoraleteam niet meer uitvoerbaar om in alle
16 geloofsgemeenschappen (parochies SintPaulus en Sint Ludger) in de weekenden voor
te gaan. Zelfs niet zoals het nu is één keer per maand.
Daarom is besloten dat na 1 januari 2020 in Vragender en de locaties Rekken en Bredevoort
in de weekenden geen priester/pastor meer beschikbaar is voor de vieringen.
Voor heel bijzondere gemeenschapseigen vieringen blijft er nog wel een mogelijkheid,
maar dat moet vroegtijdig bekend gemaakt worden en passen in de agenda’s van het
pastoraal team. Dit betekent dat onze werkgroep liturgie mogelijk voor zal gaan in die weekendvieringen.
Hoe we dit gaan invullen weten we nog niet. Wij zijn er volop mee bezig. Denk
met ons mee en hebt u een idee, laat het
horen. Zodra we weten hoe dit ingevuld gaat worden, zullen we u dit laten weten.
Wilt u in het weekend naar een (eucharistie-) viering, dan kunt u in ons parochieblad Sint-
Ludgernu.nl zien waar en hoe laat de viering in de parochie Ludger is.
Voor de vieringen in de Sint Paulusparochie kunt u kijken op hun website stpaulusparochie.nl


De beheerscommissie en pastoraatsgroep

Iedereen krijgt er wel eens mee te maken, het overlijden van een dierbaar iemand. In vroegere jaren was het gebruikelijk dat er, bij overlijden van een parochiaan, een avondwake en een uitvaartviering in de kerk gehouden werden. Ieder die dat wilde kon zo afscheid nemen van de overleden persoon. Een afscheid met mooie teksten, zang, rituelen en symbolen.

Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen, ook onder de parochianen van Vragender, die niet perse minder gelovig zijn, maar vaak wel minder kerkbetrokken. Zij zoeken op deze momenten hun heil buiten de kerk. En daardoor wordt er vaker een beroep op anderen gedaan.

Als er door nabestaanden wordt gekozen voor een uitvaart buiten de kerk om, wordt er dus geen contact gezocht met de pastorale noodwacht. De mensen van onze eigen geloofsgemeenschap komen dan niet in actie.

Wilt u echter dat de kerk nog wel betrokken wordt bij het overlijden, voor bv. het luiden van de klokken of het lezen van misintenties, dan zult u zelf contact moeten opnemen met de pastorale noodwacht (06-19017292) of het secretariaat van onze parochie (e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Het is de verantwoordelijkheid van u, als nabestaande, om dan actie te ondernemen.

 

 

Pastorale noodwacht
Parochie Sint Ludger en
Parochie Sint Paulus
06-190 17 292

Agenda

Geen evenementen