Pastorale noodwacht: 06-190 17 292
 Parochie Sint Ludger

Logo KiKaDoor jullie steentjes bestaat het Prinses Máxima Centrum.

Een poosje geleden hebben we in een bericht nog eens verteld over de campagne 'Draag je steentje bij' van KiKa in 2013 om de bouw van het Prinses Máxima Centrum te kunnen starten. Letterlijk en figuurlijk werden steentjes verkocht om te kunnen bouwen. In totaal heeft de landelijke actie 8 miljoen euro opgeleverd. Ook de communicantjes uit Zieuwent hebben voor dit goede doel dat ze uitgekozen hadden ontzèttend hun best gedaan.

Inmiddels is de officiële opening geweest en draait het Centrum volop.

Op 25 september is de 'Wall of Name' onthuld, de plek waar alle steentjes hun plekje gekregen hebben; dit is een speciaal ontworpen interactieve projectie, zichtbaar op de muur in het Prinses Máxima Centrum.

Is het niet gelukt de onthulling live te volgen? Geen zorgen, alles werd opgenomen zodat de video ook later bekeken kan worden. Ga daarvoor naar de KiKa website www.kika.nl of de KiKa Facebook pagina.

Groetjes van het team KiKa en van de werkgroep EHC

Esri Eekelder, de prijswinnares van de poster-ontwerpwedstrijd in Zieuwent ging op zondag 24 juni, samen met haar familie, mee naar boven de toren van de H.-Werenfriduskerk in.

 

 

Eerst naar de koorzolder. Daar geeft organiste Erna Karnebeek Esri uitleg over het spelen op het grote orgel. Over alle registers (soort toetsenborden) en alle knoppen die je uit kunt trekken. En dan samen proberen!

 

 

Esri heeft er veel plezier in en tovert al mooie klanken tevoorschijn.

 

 

Nog nooit eerder op een orgel of piano gespeeld? Esri heeft duidelijk te smaak te pakken,improviseert als'n echt natuurtalent 'de sterren van de hemel'.

Na een klein half uurtje is het tijd voor de volgende stap: orgel uit, lichten uit en weer naar beneden. Achterin de kerk hangt de mooie poster die Esri gemaakt heeft,op het prikbord. Samen met Bennie ten Dam gaat de hele familie dan via de andere torentrap naar 'de klokkenzolder' om het uurwerk op te gaan winden.

 

 

 

Een heel zwaar werk....hulp van grote broer Finn is dan ook welkom.

 

 

Tot slot nog de luiken van de toren open en uitkijken over Zieuwent....jammer dat ze net hun eigen huis niet kunnen zien! Binnenkort geeft Esri een interview aan 'n jeugdcorrespondent van het Ludgerblad. Dat is dan te lezen in het septembernummer van de Sintludgernu.nl

Winnaars met hun postersDinsdagmiddag half 3 op de Markt in Lichtenvoorde: drie supertrotse kinderen uit Zieuwent laten hun posterontwerpen zien voor het raam van de VVV. Trots èn blij met de uitslag van de jury. Zij hebben meegedaan aan de ontwerpwedstrijd, nadat ze met hun klas een rondleiding en speurtocht gehad hebben door de H.Werenfriduskerk. Uit maar liefst 28 inzendingen uit groep 5 en 6  van de St. Jozefschool uit Zieuwent heeft de jury allermooiste gekozen:  het kleurige en opvallende ecolineschilderij van Esri Eekelder, een èchte blikvanger. Het hangt gedrukt en in groot formaat in het 'billboard' bij de VVV, maar je kunt het overal in de Achterhoek tegenkomen, in Zieuwent en van Groenlo tot Ruurlo.

Het origineel hangt nog de hele maand juni in de H. Werenfriduskerk, samen met alle  andere creatieve inzendingen. Deze tentoonstelling is zeker de moeite waard.
De heren Rein Domhof (staand) en Jan Stortelder hebben van de jury een eervolle vermelding gekregen. Ook hun werk is van hoog niveau en erg origineel. Daarnaast krijgen ze alledrie nog een mooie oorkonde, gekalligrafeerd door de voorzitter van de jury, meneer Bennie Venderbosch.
Eind juni mogen Esri en haar hele familie op zondagmorgen mee de kerktoren in, wanneer het uurwerk, zoals elke week weer, moet worden opgewonden. En natuurlijk gaan dan ook even de luiken open voor een prachtig uitzicht over Zieuwent.

 

Rein en Jan krijgen een enveloppe met een brief van Bennie Venderbosch, Esri heeft deze al eerder gekregen.

 

 

Esri, Rein en Jan tonen de poster van de winnares, Esri, op A0 formaat.

 

Gedicht Riek Grotenhuis

We moeten God dankbaar zijn
Dat we hier mogen wonen
En op deze bijzondere dag
Hier samen kunnen komen

Riek GrotenhuisWij zijn hier naar toe gekomen
Om onze vrijheid te gedenken
En op deze bijzondere dag
Hieraan aandacht te kunnen schenken

Ik was net tien jaar oud
Duitsland viel ons land toen in
Dat was voor ons Nederland
Van de oorlog het begin

Nederland moest al gauw
Zich aan de Duitsers overgeven
En ook een soldaat uit Zieuwent
Heeft daarbij zijn leven moeten geven

Maar Engeland kwam helpen
Vliegtuigen kwamen met de bom
Even Duitsland bombarderen
En dan naar huis weerom

Dit was niet ene keer
Maar meer avonden in de week
En dat lawaai dan in de lucht
Het was niet waar je naar uitkeek

Maar wij als kinderen, weer uit bed
Want de ouders waren bang
Allemaal de kleren weer aan, en wachten
Gelukkig, het duurde niet zo lang

Toch één keer waren ze angstig
Een vliegtuig in de lucht in brand
Het kwam gelukkig niet op school of huis
Maar bij Tillas op het land

Er is nog veel meer te vertellen
Maar we kunnen niet bij alles stil blijven staan
Laten we dankbaar zijn hier te wonen
En onze weg te kunnen gaan

Maar toch moeten we nog even denken
Aan de landen waar het nog oorlog is
En uit elkaar worden gedreven
Dat is toch een groot gemis

Vele mensen op de wereld
Zitten in hoge nood
Ze kunnen nergens meer naar toe
En wachten op de dood

Laten wíj dan voor hen bidden
Voor een beter leven
En als God aan hen dan dan ook
Een goede toekomst zal geven

mei 2018   Riek Grotenhuis

Nederland herdenkt en viert op 5 mei dat wij allen in een vrij land wonen.
Rond middernacht vertrok vanuit Wageningen een grote groep estafettelopers.
Zij brachten met hun fakkels het bevrijdingsvuur naar alle windstreken, ook naar de Achterhoek. Dit jaar voerde de route natuurlijk door Zieuwent.
Tijdens het luide en feestelijke gebeier van de klokken kwamen de lopers, allen uit onze eigen regio, de H.-Werenfridus binnen. Er klonk een hartelijk applaus van alle aanwezigen, jong en oud.

Lopers komen kerk binnen


Enkele sprekers, het ontsteken van het bevrijdingsvuur door Henry Waalderbos, het speciaal opgerichte 'Oost-Gelre 5 mei vrijdingsorkest' dat het Wilhelmus begeleidde en voor een sfeervolle muzikale omlijsting zorgde, al met al was dit eerste deel van de  herdenking zeker geslaagd.

Aansteken fakkel


Onder de klanken van het 'We'll meet again' van Vera Lynn vertrokken de lopers naar hun volgende bestemming op de route en volgde het tweede deel van het programma in het gedenkpark. Er werden bloemen gelegd bij het oorlogsmonument, velen ook hadden een bloem uit eigen tuin meegenomen
.

Bloemen leggen


Onder een stralend meizonnetje werd een kort woord gesproken, een prachtig gedicht van en door Riek Grotenhuis voorgelezen, zie boven, en een toepasselijk lied gezongen door het koor en de aanwezigen. Zo kreeg de Zieuwentse 5 mei viering in 2018 een bijzonder tintje, dat menigeen zeer gewaardeerd heeft.

Bevrijdingsvlagf


Klik hier als u meer foto's wilt zien

Vieringen

Oktober 2018
M D W D V Z Z
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Activiteiten

Oktober 2018
M D W D V Z Z
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31