24 maart 2020

Alle vieringen en bijeenkomsten tot en met Pinksteren zijn afgelast

Uitzending van viering in besloten kring op zondag in Groenlo en Lichtenvoorde via kerkradio respectievelijk kerkdienstgemist.nl

Voor meer informatie zie de Pastorale brief 3 Vieren ten tijde van de Corona-crisis, dd 25 maart 2020.

Op vrijdag 24 april zal er in zaal De Eendracht een avond plaatsvinden welke in het teken staat van 75 jaar bevrijding in Meddo. Een aantal leden van Vereniging Volksfeest, Algemeen Meddo’s Belang en Werkgroep Meddo’s Verleden is al enkele maanden druk bezig met de organisatie ervan. In de stijl van “De Wereld draait door” zal door enkele Meddose presentatoren het centrale thema “Vrijheid door Verbinding” vormgegeven worden. Met interviews, beeld- en geluidmateriaal en livemuziek zullen in een vlot tempo de inspanningen voor 75 jaar vrijheid aangesneden worden.

 

Een aantal onderwerpen met een directe link met de Tweede Wereldoorlog zullen aan de orde komen. Enkele voorbeelden: schoolkinderen gaan vertellen over de achtergronden en het verzorgen van oorlogsgraven van geallieerde militairen op de algemene begraafplaats in Winterswijk.  Een ander item zal gaan over het werk en de idealen van de enige omgebrachte Meddonaar in die tijd: Gradus Kobus. Het accent van de avond zal echter liggen op gebeurtenissen en activiteiten voor en door mensen uit het Meddose gebied in de naoorlogse periode.

 

Onder andere komen Meddose (ex-)militairen aan het woord die in de afgelopen 75 jaar onder verschillende omstandigheden hun bijdrage hebben geleverd aan de vrede en veiligheid voor ons land en de wereld. Ook de verbinding tussen ons dorp en de rest van de wereld zal aan de orde komen: de opvang van jonge asielzoekers, ontwikkelingswerk, activiteiten voor Warchild. De manier waarop de bewoners van Meddo zich onderling in de naoorlogse periode hebben verbonden is ook een onderwerp. Enkele mijlpalen zoals het ontstaan van het gezamenlijke volksfeest, Elbekurkie, en de gezamenlijke school zullen behandeld worden.

 

De onderwerpen zullen afgewisseld worden door enkele zeer talentvolle muzikanten uit de regio: singer-songwriter Miranda Rooks en gitaarvirtuoos Mart Hillen zullen deze bijzondere avond compleet maken. Aan het einde van de avond is er nog volop gelegenheid om in een ontspannen sfeer na te praten met en over de gasten.

 

De avond zal starten om 20.00 uur. De inloop met koffie is vanaf 19.30 uur.

Jong en oud is van harte uitgenodigd!

 

 

 

 

Per 1 september hebben we Trees Kondring-Nienhuis kunnen begroeten als penningmeester van de Geloofsgemeenschap St. Johannes de Doper in Meddo. Het was Nelly Raben-Overkamp die haar benaderde om het penningmeesterschap van haar over te nemen. Daar heeft zij niet direct positief op gereageerd. Na een inwerkperiode van ruim een half jaar heeft ze toen hierop ja gezegd.

Aan het begin van de Goede Week werd Europa opgeschrikt door een enorme brand in de historische Notre Dame-kathedraal in Parijs. Ondanks een grote inzet van brandweerlieden kon niet voorkomen worden dat het dak en een deel van de gewelven verwoest werden met daarbij ook een groot deel van het met kunstschatten gevulde interieur.

We zagen veel Parijzenaren met ontzetting het vuur aanschouwen, waarvan er een deel geknield en met gezang de pijn met elkaar deelde.

Eenieder die ooit deze kathedraal bezocht heeft kon zich inleven in wat deze Parijzenaren voelden: de schrik dat al dit moois compleet zou verdwijnen. Gelukkig zijn er nog veel kunstschatten, weliswaar beschadigd, behouden gebleven en was er direct na de brand een grote bereidheid zichtbaar om de kathedraal weer op te bouwen. Vermogende geldschieters hebben enorme bedragen toegezegd om het gebouw in oude luister te herstellen.

Een vergelijkbare pijn is sinds vorig jaar in Meddo en in de andere plaatsen onze parochie voelbaar. Was het in Parijs angst en pijn om de letterlijke verdwijning van de Notre Dame, bij ons is er angst en pijn om de figuurlijke verdwijning van onze Johannes de Doperkerk. Het zal weliswaar blijven bestaan, maar de functie, die het langer dan anderhalve eeuw in onze geloofsgemeenschap heeft vervuld, zal verdwijnen. Wat zal er voor ons nog overblijven? Dat is de figuurlijke schade waar wij mee moeten leven.

Er is bewondering voor de vastberadenheid tot herbouw, welke de Parijzenaren toonden. Moeten ook wij niet eenzelfde bereidheid en vastberadenheid tonen om te behouden wat mogelijk is?

We hebben een aantal jaren om te onderzoeken wat er mogelijk is om het gebouw nieuwe functies te geven, maar dan moeten we nu wel actief meedenken en werken om dit te realiseren. Met een positieve insteek, ondanks de gemengde gevoelens die er zijn. Misschien kunnen we dan nog veel behouden voor onze gemeenschap.

Door samen te denken en te werken aan nieuwe functies kan er misschien ook een impuls komen voor de geloofsgemeenschap in Meddo. Het realiseren van onze kerk gaf anderhalve eeuw geleden een enorme gedrevenheid en saamhorigheid om er in ons dorp wat van te maken. En met succes!

Nu moeten we opnieuw aan het werk: goede plannen en ideeën bedenken. Maar ook de bereidheid om er in te investeren.

Zo blijft er zoveel mogelijk behouden. Niet alleen letterlijk het gebouw, maar ook figuurlijk voor onze geloofsgemeenschap en wellicht voor alle Meddonaren.

Pastorale noodwacht
Parochie Sint Ludger en
Parochie Sint Paulus
06-190 17 292

Vieringen

Maart 2020
M D W D V Z Z
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Agenda

21 apr 2020
19:30
Rekken, Los Hoes, Rekkenseweg 40
Afgelast: Dietrich Bonhoeffer: een mens uit één stuk, leven in verantwoordelijkheid
 
12 mei 2020
19:30
Beltrum, Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingkerk
Afgelast: Omarm jezelf!
 
29 juni 2020
19:00

Werkgroep pelgrimage: wandeling