Activiteiten

18 Januari 2019 - 20 Maart 2019
 • Zondag 20 Januari 2019 15:30
  Muzikale voorstelling over Etty Hillesum

  De werkgroep Inspiratie en Ontmoeting van de PKN-gemeenten Eibergen/Rekken en Neede en de commissie Ontmoeting & Inspiratie van de St. Paulusparochie organiseren weer een bijzondere voorstelling, een voorstelling die u niet mag missen, 1 week voor de Dag van Holocaust.

  Op zondag 20 januari  2019 komt Vocalgroep Choral met een voorstelling over Etty Hillesum naar de Oude Mattheüskerk, Grotestraat 50 te Eibergen. De voorstelling begint om 15.30 uur.

  Het repertoire van Choral (www.vocalgroepchoral.nl) kenmerkt zich door de lichtvoetige toonzetting, de haarzuivere zangprestatie en de theatrale presentatie. ‘Eigen mensen’ - componist Henk Ruiter en tekstschrijvers Jan Blei en Frans Ort - maken grotendeels het voornamelijk Nederlandse repertoire.

  Onder grote en enthousiaste belangstelling hebben zij de voorstelling  ‘Chagall, de schilder en de liefde’ in februari 2018 in Eibergen ten gehore gebracht.

  Vocalgroep Choral presenteert een voorstelling over het leven van Etty Hillesum, een joodse vrouw die velen geïnspireerd heeft met de door haar nagelaten dagboeken en brieven. Haar leven wordt gekleurd door haar onstuimige en soms grillige karakter, haar joodse afkomst en de Tweede Wereldoorlog. Etty beschrijft een grote persoonlijke innerlijke ontwikkeling. Ze zoekt naar liefde, naar verbinding met zichzelf en anderen, de dingen achter de dingen, naar God. Haar dagboeken tonen een levenskunstenares die onder moeilijke omstandigheden steeds meer in staat is positiviteit te benadrukken en zichzelf en haar eigen lot te accepteren. Ze ziet zichzelf niet als slachtoffer, overgeleverd aan de machten en krachten die inbeukten op haar bestaan. Haar oproep is om, onder welke omstandigheid dan ook, de antwoorden in jezelf te zoeken en in jezelf de dingen te verbeteren. Deze levenskunst, inspiratie en kracht probeert Choral in haar nieuwe programma vorm te geven. Etty zoekt naar liefde, naar verbinding met zichzelf en anderen, de dingen achter de dingen, naar God. Etty wordt op 15 januari 1914 geboren in Middelburg. Ze groeit op in Deventer en gaat na haar gymnasium opleiding rechten studeren in Amsterdam. In juli 1942 accepteert ze een baantje als typiste bij de Joodse Raad, maar ze houdt het werk slechts een paar weken vol en meldt zich vervolgens in het doorgangskamp Westerbork als medewerkster sociale verzorging van ‘doortrekkenden’. Ze is ervan overtuigd dat ze daar eindelijk in praktijk kan brengen waar ze innerlijk naar toe gegroeid is: het belangeloos, zonder oordelen, liefdevol helpen van anderen. Op 29-jarige leeftijd wordt Etty Hillesum in 1943 om het leven gebracht in het concentratiekamp Auschwitz.

 • Dinsdag 12 Februari 2019 20:00
  En i’j geleuft dat?! Wat geloven we eigenlijk?

  Hannah (7 jaar): “Oma, God bestaat niet. En God is ook niet de vader van Jezus, want dat is Jozef. God is ook niet mijn pappa, want dat is pappa. En als ik naar jou kijk, dan zie ik God. En als ik naar David kijk, dan zie ik God. En als ik naar Eva kijk, dan zie ik God. En als ik naar de katjes kijk, zie ik God. En nu moet je niet denken, dat ik het hoofd van God ergens in jou zie. Want dat is niet zo, en toch zie ik God. Zo, en nu wil er ook niet meer over nadenken.”

  Een werkgroep die bestaat uit parochianen van de St. Paulusparochie (de commissie Ontmoeting & Inspiratie) en de St. Ludgerparochie, organiseert samen met pastoraal werkster Carla Roetgerink onder deze titel “En i’j geleuft dat?!” op dinsdag 12 februari een avond over de vraag “Wat geloven we eigenlijk?”.
  Deze avond is het resultaat van twee brainstormavonden n.a.v. de vraag van een jonge ouder: “Hoe kan ik mijn kinderen vandaag de dag gelovig opvoeden?”. We hebben onze eigen vragen en mogelijke antwoorden nodig om geloof, vertrouwen en verwondering door te geven aan onze (klein)kinderen.
  De avond zal ingeleid worden door het pastoresteam van beide parochies. Er zal daarna royaal ruimte en aandacht zijn voor gesprek en uitwisseling, waarbij verwondering, samen zoeken naar en delen van antwoorden vanuit het hart, centraal staan.
  De avond vindt op dinsdag 12 februari plaats in de aula van het Koptisch Orthodoxe klooster, Kloosterstraat 5 in Lievelde. Vanaf 19.30 uur wordt u met een kop koffie of thee welkom geheten, de avond begint om 20.00 uur.

 • Woensdag 20 Maart 2019 19:30
  Goed leven in gejaagde tijden volgens paus Franciscus

  Onder deze titel organiseert de commissie Ontmoeting & Inspiratie van de St Paulus parochie een boeiende avond.

  We zijn gemaakt voor het geluk, niet voor een bleek en middelmatig bestaan. Die gedachte is het uitgangspunt van het document ‘Gaudete et Exsultate’ (Verheug u en juich) van paus Franciscus. Puttend uit de Bijbel, de traditie en zijn eigen menselijke inzicht geeft hij op toegankelijke wijze zijn visie op hoe we in onze gejaagde samenleving een goed leven kunnen leiden. In deze workshop gaat inleider dr. Anton ten Klooster met u in gesprek over de vraag wat nu eigenlijk geluk is. Hij neemt u mee door de aansporingen van paus Franciscus. Vervolgens kijken we samen welke handvatten dit biedt voor ons eigen leven.

  Anton ten Klooster (1983) is priester van het aartsbisdom Utrecht. Hij promoveerde in 2018 op een proefschrift over de uitleg van de zaligsprekingen door Thomas van Aquino, en werkt sindsdien als universitair docent theologie aan de Tilburg School of Catholic Theology. Ten Klooster is studierector van het Ariënsinstituut, de priesteropleiding van het aartsbisdom.

  Vanaf 19.15 uur bent u voor een kop koffie/thee welkom in een zaal van de sporthal annex dorpsaccommodatie, Past. C. M. van Everdingenstraat 66A te Rietmolen. De avond begint om 19.30 uur.

  U wordt verzocht de auto te parkeren op de parkeerplaats aan de straat en niet bij het gebouw.

Pastorale noodwacht: 06-190 17 292
Parochie Sint Ludger

Vieringen

Januari 2019
M D W D V Z Z
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31