Warm ontmoeten, de juiste typering voor de ontmoeting van ouderen, die moeilijk naar de kerk kunnen komen. Deze morgen op donderdag 12 september stond geheel in het teken van elkaar terugzien in de kerk. De kerk waar veel van deze mensen lang te kerk gingen, maar waarbij het met ouder worden steeds moeilijker gaat. Op deze morgen werden ze thuis opgehaald door de vrouwen van de bezoekersgroep en naderhand weer thuisgebracht. Enkele mensen waren nog in staat zelf naar de kerk te komen.
Het is jaarlijks weer een bijzonder terugzien van elkaar in de mooie Eucharistieviering met pastor Ronald den Hartog en de medewerking van het herenkoor. Ook een oud Aaltenaar, die al jaren in Lichtenvoorde woont was aanwezig en blij veel bekenden van hem uit zijn jongere jaren terug te zien.

     

 

Gezelligheid en blijdschap alom was er voor en met elkaar en daar doet de organisatie het voor. Jozephien de Graaf had heerlijk gebak gemaakt voor bij de koffie na de viering. Bij dit gezellig samenzijn was er onder elkaar een heleboel te vertellen en misschien oude verhalen op te halen. Ook was er van de mensen veel dankbaarheid voor de organisatie en begeleiders van deze dag. Veel dankbaarheid ook, dat er aan hen gedacht wordt. Alle medewerkers aan deze viering onze hartelijke dank.

Sint Helena langs de grens
De kerken van Barlo en Hemden net aan de overkant van de Duitse grens zijn Helenakerken. Ook de r.k. kerk in Aalten draagt die naam. Helena, moeder van Keizer Constantijn, was de pelgrim die in het heilig land de restanten terugvond van het kruis waaraan Christus gestorven zou zijn. Aalten is steeds verbonden geweest met Helena. Ook de oude kerk aan de Markt draagt haar naam. Op een van de muren is de adellijke vrouw zelfs afgebeeld met een kruis in haar armen.
Na de reformatie werd net over de grens in 1675 bij Hemden een kapel gebouwd voor de katholieken van Aalten en Bredevoort. Er was geen vrijheid van godsdienst en de kapel was een toevluchtsoord. Elke zondag liepen de gelovigen over de Bodendijk en de Veenhuisweg naar de Kruiskapel. Die naam herinnerde ook aan St. Helena.
Vanaf 1798 kregen de Bredevoorters en vanaf 1799 de Aaltenaren weer het recht om een eigen kerk te bouwen.. De Hemdener Kruiskapel, voor katholieken uit Aalten en Bredevoort opgericht, was eigenlijk overbodig geworden. Op verzoek van het Duitse Barlo werd in 1821 de Kruiskapel-parochie in deze grensplaats voortgezet.
Elk jaar rond 14 september komen Nederlands en Duitse gelovigen van de Helenageloofsgemeenschappen samen op de plek van de voormalige Kruiskapel. Het is de feestdag van de Kruisverheffing en tevens de herinnering aan de kapel en St. Helena. Dit jaar wordt op 18 september om 18.30 uur bij het Kruisbeeld net over de grens een viering gehouden met als voorgangers Pastoor H. de Jong en Kaplan L. Hermes. Bij slecht weer vindt de viering een half uur later plaats in de r.k. St. Helenakerk aan de Dijkstraat in Aalten.

Kinderkoor Klavertje Vier zoekt nieuw leden. Jonge kinderen die graag zingen, voor meer informatie kijk bij 'lees meer'.

 

Typering
In oorsprong derde kwart negentiende-eeuwse begraafplaats die wordt gekenmerkt door een rechthoekige plattegrond, met een sobere orthogonale aanleg en op een centraal Calvariekruis georiënteerde grafreeksen. Het niet meer in gebruik zijnde terrein is deels overwoekerd door verwilderd
groen en bestaat uit grasvelden met in hoofdzaak vervallen grafmonumenten.

Bent u geinterseerd in deze geschiedenis lees dan meer op de volgende pagina. Klik op lees meer....

Pastorale noodwacht: 06-190 17 292
Parochie Sint Ludger en
Parochie Sint Paulus

Vieringen

September 2019
M D W D V Z Z
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30