In het kader van 'Zij waren buitengewoon vriendelijk voor ons' als thema van de 'Week van Gebed voor de eenheid' kwamen Ds. Yntema en Mevr. Gerda van Netten de kerkruimte binnen met de intentie

7 dagen avontuur hulpgoederen voor Roemenië  Op zaterdag 11 januari zijn wij met een vrachtwagen vol hulpgoederen vertrokken richting Zalau en Jibou. De heenreis verliep meestal voorspoedig, afgezien van kleine moeilijkheden aan de Hongaarse grens, en zo zijn we na 4 dagen met 2 tussenstops in Bayern en Hongarije dinsdagmorgen in Zalau op onze eerste losadres gearriveerd. De eerste helft goederen wordt van vrijwilligers gelost, terwijl wij hartelijk worden verzorgd met koffie en een traditionele gerecht. Vanuit Zalau vertrekken we naar Jibou waar de rest van de goederen wordt verwacht. Ook hier worden wij met open armen ontvangen en na een kopje koffie en een uitgebreide lunch staan er 's middags om 5 u zo’n 15 tot 20 vrijwilligers klaar om de auto te lossen. De locale politie

Ontsnapt aan een nog grotere ramp, 75 jaar geleden
Herdenking bombardement Dijkstraat. Kerkdienst zondagmorgen 26 januari 2020 om 9.30 uur Plaats: r.k. kerk St. Helena Aalten
Op zondagmiddag 28 januari 1945 ontsnapte Aalten aan een nog veel grotere ramp. Tegen 16.00 uur verschenen Engelse vliegtuigen, die het fabriekscomplex van Driessen wilden bombarderen. Huizen aan de Dijkstraat werden echter geraakt en ook de Pastorie van de r.k kerk St.-Helena kreeg een voltreffer. Pal ernaast, in de kerk, was op die zondagmiddag een druk bezochte kerkdienst aan de gang. De schrik was groot. Mensen doken onder banken. Stof, glasscherven en brokken steen kwamen naar beneden. Paniek. De kapelaan en de kerkgangers stoven tenslotte naar buiten en zagen de pastorie en andere huizen in puin. Eerst in de nacht werd het dode lichaam van pastoor Chris van Rooyen gevonden. Huishoudster J. Klein Rouweler overleed later. Verderop in de Dijkstraat waren gewonden. De kerk kon niet meer worden gebruikt. Muren vertoonden scheuren en dreigden om te vallen. In 1952 werd op dezelfde plek een nieuwe kerk gebouwd, waarvan het onderste deel van de toren nog herinnert aan de kerk van die dagen.
Op 24 maart 1945 kreeg de Dijkstraat het weer zwaar te verduren. De Bevrijding was op komst en de wegen vanuit het zuiden dienden vrij gemaakt te worden voor de bevrijders.
Herdenking bombardement Dijkstraat. Kerkdienst Zondagmorgen 26 januari 2020 om 9.30 uur Plaats: r.k. kerk St. Helena Aalten. Welkom.

 

Een mens alleen zou het niet redden. Vele handen hebben meegeholpen.  Een grote truck, 100m3, is vrijdag de 10e januari weer vol naar Roemenië vertrokken.  Volgeladen met schoolmeubelen, ziekenhuis bedden, huisraad, schoonmaak hulpmiddelen en weer veel kleding. Heel veel kleding van particulieren maar ook geselecteerde kleding van Dorcas welke niet meer bij het huidige seizoen passen. Ook goederen die door Kees en Minke Veenstra zijn verzameld zijn in de lading voor Roemenië. Gelukkig heeft een bekende transporteur een combinatie beschikbaar gesteld en René een medewerker heeft één week verlof genomen om het transport naar Roemenië te rijden. Dat de goederen goed terecht komen hebben we ervaren. Goede contacten over en weer hebben aangetoond dat de behoeftige ondersteund wordt door o.a. onze bijdrage en dat van U.  Nu 14 januari, zojuist een foto ontvangen van het uitladen van de vrachtwagen in Jibou. Mocht u de activiteit willen steunen. dan graag. Op het groene visitekaartje staan hiervoor de juiste gegevens. Rene en Caro, goede terugreis en behouden thuiskomst.

 

In 2020 is het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Sindsdien leven we in vrijheid. Dat vieren we volgend jaar in het hele land en ook in onze gemeente. De burgerlijke gemeente Aalten heeft begin dit jaar alle groeperingen uit de gemeente en ook vertegenwoordigers vanuit Bocholt uitgenodigd voor een overleg over hoe we deze viering gezamenlijk vorm kunnen geven.
Ook vertegenwoordigers van verschillende geloofsgemeenschappen waren daarbij aanwezig en hebben elkaar gevonden. Samen hebben we het afgelopen jaar een grensoverschrijdend project uitgewerkt met als motto ‘Tot vrijheid geroepen’.

 

 Estafette start op 12 januari 


De opzet is die van een soort estafette, die van start gaat op 12 januari in de Aaltense Synagoge.   Daar zijn thorarollen aanwezig, die tijdens de oorlog verstopt zijn geweest onder de vloer van een woning en zo behouden zijn gebleven. Deze rollen hebben we gekozen als symbool voor onze verbondenheid als gelovigen uit verschillende geloofsgemeenschappen en als kern van ons geloof. De Joodse Thora, die ook deel uitmaakt van de Christelijke geloofstraditie, roept mensen op om in vrijheid te leven. Een afbeelding van de thorarollen in de Aaltense synagoge gaat op twee grote banners op reis langs de deelnemende geloofsgemeenschappen.
Op de banners staan de woorden ‘Tot vrijheid geroepen. 75 jaar vrijheid vieren’, op de één in het Nederlands, op de ander in het Duits. De ene zondag staan ze in een dienst in een Nederlandse kerk, een volgende zondag in een Duitse kerk, om en om. En steeds gaan er één of twee vertegenwoordigers uit de ene gemeenschap mee naar de volgende en samen bereiden ze de dienst voor.

 

De start van de activiteiten vindt plaats op zondag 12 januari in de Aaltense synagoge. De startbijeenkomst is besloten gezien de beperkte ruimte. Per geloofsgemeenschap zijn er twee personen aanwezig. Van deze startbijeenkomst wordt een videobericht gemaakt, dat na 12 januari op een website wordt geplaatst www.geroepentotvrijheid.nl  Het idee is dat op deze website van elke activiteit een kort verslag komt te staan met wat foto’s.

 

Vlak voor Bevrijdingsdag, op zondag 3 mei vindt er een gezamenlijke afsluiting plaats in de oude St. Helenakerk in Aalten.

 

Op zondag15 maart om 9.30 uur is er een viering in onze RK geloofsgemeenschap St. Helena Aalten

 

 

Pastorale noodwacht:
06-190 17 292
Parochie Sint Ludger en
Parochie Sint Paulus

Vieringen

Januari 2020
M D W D V Z Z
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31