De oude begraafplaats aan de Piet-Heinstraat te Aalten is al jaren Gemeentelijk bezit. Alle Aaltense kerkhoven zijn Gemeentelijk bezit, behalve de Joodse begraafplaats. De gemeente zorgt voor sober onderhoud, waardoor o.a. het oude kerkhof toch behoorlijk overwoekerd raakt. Daarvoor is op verzoek van hans de Graaf een team samengesteld om het oude r-k kerkhof +/- 4 x per jaar een opknapbeurt te geven. Dit gebeurt in samenwerking met de StivIA, zodat het in de toekomst voor nabestaanden en bezoekers toonbaar is. Sober onderhoud misschien i.v.m. bezuinigingen blijkt niet voldoende te zijn. Hans deed een oproep voor hulp in een zondagmorgenviering en inmiddels hebben 12 personen, mannen en vrouwen, zich hiervoor aangemeld, waarvoor wij hen uiteraard dankbaar zijn.

Hans de Graaf heeft namens de r-k geloofsgemeenschap in Aalten contact opgenomen met Geert Kämink van de Gemeente Aalten. Zij maakten een afspraak om samen de r-k begraafplaats te bekijken. Ze bepaalden welke beplanting van belang is voor de structuur van de begraafplaats, voor de biodiversiteit en welke beplanting en opslag ongewenst is en verwijderd zou moeten worden.
Geert Kämink ging medio 4 februari 2019 met collega’s aan de slag op de begraafplaats en verwijderde, volgens afspraak, de grove ongewenste beplanting, opslag en voerde deze af.

    

 

Nu komen de vrijwilligers in beeld. De Stichting Vrijwillig Landschapsbeheer Achterhoek (StivIA) begeleidt deze dagen en zorgt voor materiaal.
Zij gaan in de komende maanden zorgen dat het kerkhof weer toonbaar wordt. De eerste morgen van de werkzaamheden met het team was er gelijk al pech: de werkzaamheden zouden letterlijk en figuurlijk in het water gevallen zijn. Regen en storm teisterden Aalten en het had die dag geen zin met het onderhoud aan het werk te gaan en dat werd dan ook uitgesteld. Op zaterdag 23 maart waren de weersomstandigheden beter en werd een aanvang gemaakt met het rooien en opruimen van de rommel.
Ook al is de gemeente verantwoordelijk voor het onderhoud, als rooms katholiek zijnde wil je toch niet, dat de graven van je overleden dierbaren, familieleden en/of vrienden, er overwoekerd bijliggen. Dus mannen en vrouwen, wij weten dat jullie in staat zijn de oude begraafplaats aan de Piet-Heinstraat voor bezoekers weer toonbaar te maken.
Onze dank aan allen die zich hiervoor hebben ingezet en in de toekomst nog gaan inzetten.

Een persoonlijk verslag van een medewerker

Vele handen maken licht werk.

Afgelopen zaterdag 23 maart werd weer de landelijk schoonmaak dag gehouden. Aan de oproep van Hans de Graaf om vrijwilligers voor onderhoud van de oude  r-k begraafplaats hadden een twaalf-tal personen gevolg gegeven, waarvan er op 23 maart 9 personen actief waren. Samen met een drietal leden van de StiVLA werd een begin gemaakt met het opruimwerk. Met schop, hark, snoeischaar en plamuurmes (voor het verwijderen van mos) werden de oude graven aangepakt. Als de bosschage op een graf heel erg groot was gegroeid kwam de vrijwilliger van het StiVLA met een kettingzaag te hulp. Alleen de graven zelf werden onderhanden genomen. De ruimtes daartussen worden door de gemeente onderhouden. Ook haalt de gemeente al het snoeiafval op.                            Wethouder Martin Veldhuizen kwam persoonlijk kijken en liet weten veel waardering te hebben voor dit vrijwilligerswerk. Sommige graven waren nog nauwelijks te herkennen. En het kwam voor, dat na het opruimen van de overvloedige begroeiing een grafsteen met opschrift te voorschijn kwam. Ook lukte het soms om omgevallen grafstenen weer rechtop te zetten. Na ongeveer 4 uur werken was ongeveer een 1/4 deel van de begraafplaats onderhanden genomen. En dat was duidelijk te zien. Over ongeveer een maand wordt weer verder gewerkt aan dit project. Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom en kunnen zich melden bij Hans de Graaf ( tel: 0543-475831, email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

 

 

In het openingswoord en begroeting van de viering op zondag 3 maart werd het trieste ongeval met als gevolg het nog plotseling overlijden van Eddy Böhm herdacht door voorganger Hans de Graaf met de woorden: "Eddy was een trouw gelovige, die veel vrijwilligers werk heeft verricht in en voor onze geloofsgemeenschap". Jarenlang heeft hij diverse taken verricht o.a. als coördinator bezorging van het parochieblad 'Ons Kontakt' en het latere parochieblad 'SintLudgernu.nl', hij verzorgde lang, mede met anderen, de telefoonwacht voor geloofsgemeenschap Aalten bij een overlijden of als hulp van een priester gevraagd werd, hij deed secretariaatswerk en zette fietstochten uit voor de ouderenbond enz.
Wij wensen namens geloofsgemeenschap Aalten zijn vrouw Annie en hun 2 zonen met hun gezin veel sterkte toe dit zware verlies te dragen.

Natuurlijk weten we wel dat niet alles goed gaat. Toch zijn er velen met ons van overtuigd dat er heel veel goed gaat met de hulp die we bieden aan de medemensen in Jibou, Roemenië. Ook gisterenavond  waren er velen in de weer om een vrachtwagen vol te krijgen met hulpgoederen. Hygiënische matrassen, tilliften en vele andere spullen die, ook daar, het werken in de zorg verbeteren. Ook huishoudelijke artikelen en veel kleding is er ingeladen. Deze worden verkocht vanuit een stichting welke van de opbrengst diaconale taken kan financieren. Tafeltje-dek-je en thuiszorg zijn enkele voorbeelden hiervan. Niks voor niks is voor ons, “Stichting Roemenië Aalten- Salaj” ook een bekende uitdrukking. We maken met onze actie ook kosten.  Transport en reiskosten drukken behoorlijk op ons budget. Mocht u het ook belangrijk vinden dat het werk doorgaat dan is misschien het banknummer, NL75 Rabo 0317 353 993,  een duwtje in de rug om ons werk voort te zetten. Namens de stichting bij voorbaat dank.

 

 

 

 

Aan vernieuwing toe. Zo dachten misschien enkele vandalen die rond om de kerk wat wilden verbeteren. In het najaar van 2018 troffen we op een morgen geen brievenbussen aan bij de kerk en na enig speurwerk vonden we er één terug in de beek en de ander bij een ingegooid glas in lood raam aan de noordzijde. Beide zaken zijn erg vervelend, Naast 'afblijven van andermans spullen' zijn er ook veel kosten verbonden om de schade weer te herstellen. Gelukkig is alles weer in orde en dank zij Frits ziet het er weer prima uit.  Misschien wil Frits wel een glasinloodcursus  geven aan diegene die de schade maken maar nog niet kunnen herstellen. Frits, bedankt!

Voorbereidingen om naar Roemenië  te gaan. Een aantal jongeren  is weer bij elkaar gekomen om plannen te maken voor een uitwisseling met jongeren in het stadje Jibou in Transilvanië. Het zoeken naar een geschikte periode en ook het bedenken van activiteiten om wat geld te verdienen om de reis daar naar toe te maken. In de vakantieperiode van de scholen voor de regio-midden zal het moeten plaats vinden.  Ook zoeken we nog jongeren die ongeveer twee weken mee zouden willen om in Jibou klusjes op te knappen bij behoeftige ouderen. Natuurlijk worden de plaatselijke jongeren er ook bij betrokken en heeft de naam 'uitwisseling' de juiste lading. Zegt het voort, zegt het voort    

Pastorale noodwacht: 06-190 17 292
Parochie Sint Ludger en
Parochie Sint Paulus

Vieringen

Maart 2019
M D W D V Z Z
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31