Pastorale noodwacht: 06-190 17 292
 Parochie Sint Ludger

Iedereen krijgt er wel eens mee te maken, het overlijden van een dierbaar iemand. In vroegere jaren was het gebruikelijk dat er, bij overlijden van een parochiaan, een avondwake en een uitvaartviering in de kerk gehouden werden. Ieder die dat wilde kon zo afscheid nemen van de overleden persoon. Een afscheid met mooie teksten, zang, rituelen en symbolen.

Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen, ook onder de parochianen van Vragender, die niet perse minder gelovig zijn, maar vaak wel minder kerkbetrokken. Zij zoeken op deze momenten hun heil buiten de kerk. En daardoor wordt er vaker een beroep op anderen gedaan.

Als er door nabestaanden wordt gekozen voor een uitvaart buiten de kerk om, wordt er dus geen contact gezocht met de pastorale noodwacht. De mensen van onze eigen geloofsgemeenschap komen dan niet in actie.

Wilt u echter dat de kerk nog wel betrokken wordt bij het overlijden, voor bv. het luiden van de klokken of het lezen van misintenties, dan zult u zelf contact moeten opnemen met de pastorale noodwacht (06-19017292) of het secretariaat van onze parochie (e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Het is de verantwoordelijkheid van u, als nabestaande, om dan actie te ondernemen.

 

 

De Paaskaars die jaarlijks wordt uitgereikt aan iemand die zich al vele jaren voor de kerk inzet, was dit jaar voor Tinie Kerkhoff. Zij is begonnen als lid van de gezinsvieringgroep, in die periode is ze ook lid geweest van de locatieraad. Momenteel maakt ze deel uit van de pastoraatgroep en is ze contactpersoon van de PCI. Tinie bedankt voor de vele uren dat je je voor de kerk hebt ingezet, en we hopen nog jaren gebruik van je kwaliteiten te mogen maken.

 

 

 

Op donderdagavond 21 december kwamen  de leerlingen samen bij school om vervolgens een toch door Vragender te maken.
En waren vele mooie plaatsen waar even met hun ouders stil het gestaan om de kinderen te vertellen over Kerstmis.
Zo ook in de kerk, waar bij binnenkomst de kinderen op een kaartje een boodschap of een tekening konden achter laten. Om vervolgens een kaarsje bij het stal  neer te zetten.
Daar kregen de kinderen uitleg van pastor den Hartog over de beelden in het stal. Daar genoten ze erg van. Er weren ook kerstliederen gespeeld door twee mooie engelen.
En na een beker warme chocolademelk en een kerstkransje ging men weer verder om te ster te volgen, zodat ze uiteindelijk weer bij de school uitkwamen

    

 

   

 

      

 

Om 18.30 werden we ontvangen in de kerk in Vragender met koffie en gevelkoek. In een korte inleiding legde Pastor Jos Droste ons uit wat de achtergrond en het thema van deze avondwandeling is. Rond deze tijd is een groot deel van de oogst van het land binnengehaald en is het een goed moment om stil te staan bij het voedsel, dat de aarde ons elk jaar verschaft. Tevens is het goed om eens stil te staan hoe kwetsbaar en afhankelijk wij zijn van de grillen van de natuur. Immers natuurrampen als droogte, overstromingen en tropische wervelstormen brengen vele tientallen miljoenen mensen jaarlijks op de vlucht.

 

Om te zien, hoe het graan wordt verwerkt tot meel voor ons dagelijks brood, zijn we vervolgens richting de korenmolen van Gunnewick gegaan. Daar gaven molenaar Henk, José en Maria ons een uitgebreide toelichting hoe het graan vermalen wordt tot meel en welke graansoorten er allemaal verwerkt worden. Tevens vertelde hij ons dat het meel voor de broodjes, die de KLM verstrekt aan zijn passagiers, uit Vragender afkomstig is. Daarna kregen we een prachtig panorama vanaf de stelling van de molen te zien.

 

Na de bezichtiging van de molen zijn we gelopen naar de ruïne van de 15e eeuwse St. Jacobskapel. Daar kregen we een korte toelichting over de historische feiten. Naast deze geschiedsbeschrijving blijkt er nog een andere versie te bestaan. Een medewandelaar legde ons uit, dat volgens de overlevering van pater Reinders van Vragender, de kapel tijdens de grote zondvloed geraakt is door de kiel van de ark van Noach, die op deze plaats over de ondergelopen ruïne is gevaren en daarbij de kerk beschadigd heeft. Een interessante verklaring voor waarom de ruïne er zo uitziet als hij er nu bijstaat.

 

Hierna zijn we, voorzien van (lichtgevende) hesjes en zaklampen, bij een invallende duisternis, vertrokken in de richting van de Biezenplas aan de Vragenderweg. Daar aangekomen, zijn we verder in stilte gelopen langs de Weyenborgerdijk naar het kruisbeeld aan de Heelweg. Daar hebben we even stilgestaan en een kaars opgestoken. Pastor Ronald den Hartog is ons voorgegaan in een kort gebed.

We zijn vervolgens teruggekeerd naar Vragender en ter afsluiting van de wandeling hebben we een hapje en een drankje genomen in de rondwoning van de speeltuin. Al met al kunnen we terugkijken op een geslaagde avondwandeling met zeker 50 deelnemers.

Van deze kant willen we graag alle vrijwilligers bedanken, die deze wandeling mede mogelijk hebben gemaakt.  Een bijzonder woord van dank willen we geven aan de firma Gunnewick voor de gastvrije rondleiding in de molen. Daarnaast willen we graag de speeltuinvereniging danken voor het beschikbaar stellen van de rondwoning en Renata en Jan voor het beschikbaar stellen van de hesjes.

 

       

 

       

 

 

     

 

       

 

 

 

Vieringen

Juni 2018
M D W D V Z Z
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Activiteiten

Juni 2018
M D W D V Z Z
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30