Logo Parochie

FacebookTwitterGoogle Bookmarks

r.-k. Parochie Sint Ludger

SintLudgernu.nl | elke dag open

 

De leden van de MOV-groep, Missie, Ontwikkeling en Vrede, komen regelmatig bij elkaar om zich over de aangeboden projecten nader te informeren. Daarnaast zet de MOV de projecten uit van de landelijke acties: bijvoorbeeld de Adventsactie en de Vastenactie.

Vanuit Aalten is een aantal jaren geleden samen met jongeren een actie voor Roemenië op touw gezet. Hieronder een impressie van de werkzaamheden in maart 2015 en die van komende zomer.

 

Al een aantal Jaren zijn er een aantal mensen bezig met het verlenen van hulp aan kleine dorpen in Roemenië. Plaatsen als Cuzaplac, Petrindu en Jibou zijn regelmatig in het plaatselijke nieuws geweest. Ook in ons parochieblad hebt u er over kunnen lezen. Cuzaplac en Petrindu zijn destijds in het nieuws geweest omdat inwoners van Bredevoort en Aalten daar geholpen hebben met het opknappen van een school. Later ook nog doordat Vitens en de gemeente Aalten zich sterk hebben gemaakt voor de aanleg van drinkwaterleidingen vanuit de heuvels in de omgeving naar de dorpen toe. Op dit moment zetten de leden van de Aaltense Stichting Aalten-Salaj zich in om in die twee dorpen een soort van wijkzorg te verwezenlijken. Voorbereidende gesprekken hebben begin maart 2015 al plaatsgevonden en het resultaat is hoopgevend. Leden van de kerk, de gemeente, de provincie en het plaatselijke ziekenhuisje waren bij dit gesprek aanwezig.


Verder hebben leden van de stichting gesprekken gevoerd met de leiding van een psychiatrisch ziekenhuis. Daar is al een aantal jaren steun verleend aan personeel en directie om een betere zorg te bewerkstelligen voor de bewoners van dat instituut. Ook daar is vooruitgang geboekt. Afgesproken is contact te blijven houden en indien nodig zal men extra hulp vragen.


Ook is er in Jibou nu een aantal jaren contact met de reformatorische kerk. Al twee zomers zijn er jongeren uit Aalten daar heen geweest om samen met plaatselijke jongeren hand en spandiensten in en rondom de kerk te verrichten. Nu heeft de stichting in maart overlegd wat er deze zomer nog weer zou kunnen gebeuren. Onder andere werd voorgesteld om hulp te verlenen aan behoeftigen. De Stichting heeft in maart met eigen ogen gezien dat er op veel plaatsen eenzame ouderen wonen, waarvan de kinderen in het buitenland werken en zo hulp en aandacht tekort komen. Door een week met Nederlandse en Roemeense jongeren de schouders er onder te zetten kan misschien bereikt worden, dat het een beetje vanzelfsprekend wordt, dat jong en oud samen een gemeenschap vormen en dus omzien naar elkaar. Daarnaast zullen dit jaar voor het eerst ook werkzaamheden verricht worden voor de r.-k kerk. 

In het aanstaande meinummer van het SintLudgernu.nl-magazine is er meer te lezen over de hulp aan Roemenië. 

 

Vieringen

Juni 2018
M D W D V Z Z
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Activiteiten

Juni 2018
M D W D V Z Z
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30