Logo Parochie

FacebookTwitterGoogle Bookmarks

r.-k. Parochie Sint Ludger

SintLudgernu.nl | elke dag open

 

Dit jaar staan enkele projecten in El salvador centraal. Een van deze projecten is het Jongerencentrum van de Zusters van de Beschermengel in Apopa. Dit centrum biedt kinderen, jongeren en hun ouders een veilige haven, letterlijk op het kruispunt tussen drie gewelddadige bendes. 

“Wie lid wordt van een bende, heeft maar drie opties: je belandt in het ziekenhuis, in de gevangenis of op het kerkhof.” Aldus Pablo Rafael Andasol Paiz. Hij is coördinator van het Jeugdcentrum in een van de meest beruchte wijken van Apopa. 

 

Kinderen en jongeren hebben thuis én op straat te maken met verschillende vormen van geweld legt Pablo uit: “Er is in onze maatschappij extreem veel geweld en dat merken de kinderen natuurlijk ook. We hebben het dan over lichamelijk geweld, maar ook verbaal en psychisch geweld komen veel voor. Er is veel huiselijk geweld, maar de meeste kinderen voelen zich ook onveilig als ze op straat lopen of spelen: er kan hier altijd iets slechts gebeuren.” Met ‘iets slechts’ bedoelt Pablo overigens niet dat je beroofd kan worden: als je als jongere of als kind op straat ‘rondhangt’, kan de politie denken dat je bij een bende hoort of voor een bende op de uitkijk staat: “Dan kunnen de agenten je bedreigen of slaan,” zegt Pablo, “en als de agenten het niet doen, dan kunnen de bendes het doen, omdat ze denken dat je voor de politie spioneert of voor een andere bende.” 

Dat het gevaar heel reëel is, blijkt wel als hij vertelt dat hij nooit buiten voor zijn huis kan zitten: Er kunnen auto’s langskomen van waaruit mensen beginnen te schieten omdat ze denken dat ik lid ben van een bende, alleen maar omdat ik in een wijk woon waar een andere bende actief is.” 

Jonge mensen hebben dus geen plaatsen waar ze elkaar veilig kunnen ontmoeten, laat staan waar ze aandacht krijgen en zichzelf onbezorgd kunnen ontwikkelen. Dat gunnen we de jeugd in Apopa wel: met hen begint immers de toekomst en daarom is er het jeugdcentrum. Pablo heeft aan den lijve ondervonden wat het jeugdcentrum voor jongeren kan betekenen: “Ik had een periode dat ik opstandig was en op het slechte pad dreigde te raken. Ik begon te roken en te drinken en was geïnteresseerd in de jongens van de bendes: zij hebben immers veel geld, krijgen veel respect en hebben aan vrouwen geen gebrek. Naast mijn ouders was het Jeugdcentrum heel belangrijk voor me toen: ik vond er rust, vertrouwen, veiligheid en vriendschap. Ik realiseerde me dat ik mijn tijd kon gebruiken voor ‘rondhangen op straat’ of voor iets zinvols. Dankzij het Jeugdcentrum kon ik me ontwikkelen en mijn talenten en mogelijkheden ontdekken. 

Helpt u dit jeugdcentrum ondersteunen? 

Uw bijdrage is zeer welkom 

(U kunt uw bijdrage ook overmaken op NL21 INGB 

Vieringen

Juni 2018
M D W D V Z Z
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Activiteiten

Juni 2018
M D W D V Z Z
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30