Logo Parochie

FacebookTwitterGoogle Bookmarks

r.-k. Parochie Sint Ludger

SintLudgernu.nl | elke dag open

 

VluchtelingenWerk is in Oost Gelre op zoek naar vrijwilligers. Betrokken bewoners die vluchtelingen willen begeleiden bij hun eerste stappen in onze ingewikkelde maatschappij. Maar wat betekent dit nou precies? En wat maakt het werk boeiend? Twee van de huidige vrijwilligers vertellen. 

 

Papierwerk en maatschappelijke begeleiding 

Het werk bestaat uit een combinatie van huisbezoeken en administratieve papierzaken, maar wat het precies inhoudt is niet eenvoudig samen te vatten. Vrijwilliger Bennie Stegeman: “Aangeven wat er allemaal bij komt kijken is bijna niet te doen. Wat je uitlegt varieert van een brief over een gezinshereniging, tot de werkwijze van een pinpas, tot hoe het werkt als je naar de huisarts moet.” Ook Marije Verhoeven, vrijwilliger sinds het voorjaar van 2015, vindt het lastig om haar rol in een paar woorden te vatten: “we doen zo veel, eigenlijk helpen we bij alles waar je als nieuwe inwoner in een land tegen aan loopt.” Door het intensieve contact dat ze hebben met cliënten kunnen ook andere zaken naar boven komen. De vrijwilliger heeft hierin dan een signalerende of doorverwijzende rol. 

De organisatie als achterwacht 

Verhalen die je hoort kunnen heftig zijn, vluchtelingen hebben immers veel meegemaakt. Vrijwilliger Bennie geeft aan dat hij het daarom prettig vindt dat er altijd iemand achter hem staat binnen de organisatie met wie hij zijn gedachten kan delen en bij wie hij kan aangeven waar hij tegenaan loopt. 

Wat maakt het werk zo waardevol voor hen? Voor Marije zit het in het gevarieerde karakter van het werk: “Wij doen echt aan dienstverlening op alle niveaus. Elke persoon is anders en elke dag dus ook. Hierdoor blijf ik zelf ook steeds nieuwe dingen bijleren.” Ook Bennie geeft aan dat hij nieuwe kennis blijft opdoen: “Je ontmoet zoveel nieuwe, inspirerende mensen. Je leert van elkaar, maar leert ook hoe dingen in Nederland werken, zoals ons (complexe) toeslagensysteem.” Hij voegt hieraan toe: “het allermooiste wat je kunt krijgen is als je na een periode van 8 maanden terugkijkt en ziet wat er bereikt is samen”. 

Een belangrijke bijdrage leveren 

Als vrijwilliger lever je een belangrijke bijdrage aan het leven van vluchtelingen in Nederland. Vrijwilliger Marije geeft aan dat het allereerste gezin dat ze ondersteund heeft haar nog steeds bijblijft: “Ik sta nog steeds versteld van hoe snel zij zich hebben aangepast aan nieuwe situaties en hoe ze er het beste van maken. Wat een wilskracht!” 

Ben je enthousiast geworden en wil je net als Marije en Bennie vrijwilliger worden bij VluchtelingenWerk? Kijk op de website www. vwon.nl/vacatures voor meer informatie, of mail Melanie Jacobs: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Vieringen

Juni 2018
M D W D V Z Z
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Activiteiten

Juni 2018
M D W D V Z Z
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30